Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Καλοσήρθατε στο νέο μου blog ! ! !


Γεια σας,με λένε Ειρήνη είμαι 35 ετών και μαμά δύο παιδιών.
Από μικρή μου άρεσε να βρίσκομαι στη φύση και να εξερευνώ τα βότανα και τα λουλούδια,μεγαλώνοντας άρχισα να ψάχνομαι και να ασχολούμαι περισσότερο.Διάβαζα,ρωτούσα και πειραματιζόμουν με γιατροσόφια που άκουγα από τους πιο παλιούς.Δεν μου άρεσε ποτέ να βάφομαι ή να χρησιμοποιώ καλλυντικά του εμπορίου γιατί ένοιωθα ότι δεν με ωφελούν.Πάντα διάβαζα τις ετικέτες και αναρωτιόμουν τι να σημαίνουν όλα αυτά τα συστατικά που περιείχαν.Όταν βαφόμουν για να βγω έξω πάντα ή με έτσουζαν τα μάτια μου,ή ίδρωνα υπερβολικά στην περιοχή πάνω από το χείλος...ποτέ δεν ένοιωθα καλά,όποιο make up και να αγόραζα,ή κονσίλερ,η μάσκαρα.Όταν ήρθε στη ζωή ο γιος μου άρχισα να ψάχνομαι περισσότερο,σκεφτόμουν ποιος ξέρει τι βάζουν μέσα σ'αυτές τις κρέμες που βάζουμε στα μωρά..δεν ήθελα τίποτα χημικό να αγγίξει το μωρό μου,όπως φαντάζομαι και η κάθε μάνα.Έτσι ξεκίνησα  να φτιάχνω τις δικές μου κρέμες.Συνήθως με ότι καταπιάνομαι το αναλύω και το ψάχνω σε πολύ βάθος,οπότε η κρέμα για αλλαγή πάνας έφερε το λαδάκι για μασάζ,το λαδάκι για μασάζ έφερε την κρέμα για δερματικές παθήσεις,για χτυπήματα,για αντηλιακή προστασία κοκ .Ήταν μια μαγική εμπειρία να φτιάχνω τα προϊόντα μας μόνη μου,το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Ότι χρειαζόμαστε μας το έχει δώσει ο Θεός απλόχερα και είναι εκεί έξω στη φύση.Είναι απίστευτο πόσο μας οφελούν τα βότανα και τα άνθη.Έπειτα από αναζήτηση βρήκα και μια σχολή όπου παρακολούθησα εξάμηνα σεμινάρια παρασκευής φυσικών καλλυντικών.Έμαθα πάρα πολλά στη σχολή και συνεχίζω να μαθαίνω.
Υπάρχουν πολλές εταιρίες που διαφημίζονται σαν εταιρίες φυσικών καλλυντικών.Τι είναι όμως φυσικό καλλυντικό;Φυσικό καλλυντικό είναι το προϊόν που αποτελείται απο φυσικές ουσίες βοτανικής,ορυκτής ή ζωικής προέλευσης που λαμβάνονται με τη λιγότερη και πιο ασφαλή ,δυνατή επεξεργασία.Πολλά καλλυντικά που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και χαρακτηρίζονται ως 'φυσικά καλλυντικά' μπορεί να περιέχουν πολλά συστατικά που δεν είναι φυσικά,νόμιμα,και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει ένας ενιαίος ορισμός ως προς τι είναι 'φυσικό' καλλυντικό.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι πάνω από 10000 διαφορετικές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά και σε βρεφικά προϊόντα νόμιμα. https://olympia.gr/2009/02/26/child-cancer/

Συνηθίζουμε να λέμε διάφορες δικαιολογίες στον εαυτό μας.Ας καταρρίψουμε μερικούς μύθους λοιπόν. Μύθος Νο 1: Αγοράζω μόνο επώνυμα καλλυντικά.Η σιγουριά που μπορεί ένας καταναλωτής να έχει αγοράζοντας ένα επώνυμο και ένα μη επώνυμο καλλυντικό είναι η ίδια. Αρμόδιος για την αξιολόγηση των συστατικών είναι ο οργανισμός Cosmetic Ingredient Review, ο οποίος συστάθηκε το 1976 από κοινού από τις βιομηχανίες καλλυντικών. Από τη σύσταση του έχει αξιολογήσει λιγότερα από το 20% των συστατικών που περιέχονται στα καλλυντικά. Ο ρόλος του είναι καθαρά συμβουλευτικός.Μύθος Νο 2: Τα καλλυντικά εφαρμόζονται στο δέρμα και δεν εισχωρούν στον οργανισμό , αλλά κι αν αυτό συμβεί οι ποσότητες είναι πολύ μικρές για να είναι επικίνδυνες. Οι άνθρωποι εκτίθενται στα χημικά των καλλυντικών εισπνέοντας σπρέι και πούδρες , καταπίνοντας κραγιόν και lip balm ή απορροφώντας τα από το δέρμα. Μελέτες σε άνδρες γυναίκες και παιδιά έχουν δείξει την παρουσία στον οργανισμό , συστατικών που απαντώνται σε καλλυντικά όπως parabens. Πολλά από αυτά τα χημικά προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Πολύ συχνά τα προϊόντα περιέχουν ειδικά συστατικά που βοηθούν στην εισχώρηση των υπολοίπων στο δέρμα. Μελέτες έχουν δείξει παρενέργειες στο αναπαραγωγικό σύστημα ανδρών και γυναικών. Ενδεικτικά το 22% των προϊόντων προσωπικής φροντίδας ακόμα και για τα παιδιά περιέχουν καρκινογόνο 1,4 διοξίνη. Το 60% περιέχουν oxybenzone μια ουσία που εισχωρεί στο δέρμα και προκαλεί ορμονικές διαταραχές . 61% των κραγιόν περιέχουν μόλυβδο. Οι ποσότητες που εισχωρούν στον οργανισμό λειτουργούν αθροιστικά, άρα δεν υπάρχουν «ασφαλείς» ποσότητες. Μύθος Νο 3: Τα υποαλλεργικά προϊόντα είναι πιο ασφαλή Η χρήση του όρου «υποαλλεργικό», όπως θα εξετάσουμε εκτενέστερα και παρακάτω, είναι καθαρά διαφημιστική. Μια έρευνα σε περισσότερα από 1500 παιδικά καλλυντικά απέδειξε πως το 81% αυτών που έφεραν τις λεζάντες «απαλό», «υποαλλεργικό», περιείχαν γνωστές αλλεργιογόνες ουσίες καθώς και συστατικά με ερεθιστική δράση στο δέρμα και στα μάτια.


Γι'αυτούς όλους τους λόγους σε αυτή τη σελίδα θα δίνουμε συνταγές και συμβουλές για το πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε όσο γίνετε πιο φυσικά προϊόντα στο σπίτι μας για εμάς και την οικογένεια μας.Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία χειροποίητων φυσικών καλλυντικών και σκευασμάτων.


Αν θέλετε να λάμπετε ,φυσικά, σε κάποια σημαντική στιγμή της ζωής σας,μια θεραπεία αναδόμησης και λάμψης είναι ότι χρειάζεστε,ένα μήνα πριν ξεκινάμε τη θεραπεία. Ολοκληρωμένη περιποίηση προσώπου με φυσικά προϊόντα που θρέφουν το δέρμα μας άμεσα και τα αποτελέσματα διαρκούν για μήνες.






Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Η Ιστορία του καλλωπισμού απο τα αρχαϊκά χρόνια στην Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα , στην ενδυμασία , στην κόμμωση και στην χρήση των καλλυντικών τους. Ειδικά την κλασσική περίοδο μετά την νικηφόρο έκβαση των περσικών πολέμων υπήρχαν καταλυτικές συνέπειες σε πολιτιστικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο σε όλο τον «ελληνικό κόσμο».

Η ανάδειξη της Αθήνας ως  πολιτιστικού πνευματικού κέντρου όλου των Ελληνικών Πόλεων γιγάντωσε τις  επιστήμες της αρχιτεκτονικής, της φιλοσοφίας, της ποίησης, της γλυπτικής και άλλων πολλών τεχνών που μέχρι και σήμερα διδάσκονται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Η ομορφιά και ο καλλωπισμός ήταν στην καθημερινή «πρακτική» των πολιτών στην Αρχαία Ελλάδα. Η δημιουργία της αχανούς αυτοκρατορίας του Μεγ. Αλεξάνδρου έφερε «νέες τάσεις μόδας» και ξενόφερτη κουλτούρα στην Ελλάδα.


Από αρχαίες πηγές συγγραμμάτων αλλά και τοιχογραφίες, ζωγραφιές , κτερίσματα  μπορεί κάποιος να πάρει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την κομμωτική  τέχνη και για τον καλλωπισμό των προγόνων μας.


ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Τα καλλυντικά των Αρχαίων Ελλήνων ήταν παρασκευασμένα συνήθως από φυτικά έλαια. Η ελιά, το αμύγδαλο, το σουσάμι ήταν υλικά παρασκευής καλλυντικών για τα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα.

Το μακιγιάζ στην Αρχαία Ελλάδα ήταν προνόμιο της Ολιγαρχίας, ειδικά στην Αθήνα και μέχρι τον 3ο αιώνα το χρησιμοποιούσαν ελάχιστα. Η επιρροή από άλλους πολιτισμούς, όπως της Αιγύπτου, στην συνέχεια έφερε μια άλλη κουλτούρα στον καλλωπισμό άνδρα και γυναίκας.


Οι γυναίκες έβαφαν τα φρύδια τους σε σχήμα αψίδας με χρώμα μαύρο.  Πολλές φορές τα φρύδια τα μαύριζαν με τριμμένο αντιμόνιο ή αλλιώς με καπνά και σκίαζαν τα βλέφαρα ελαφρά με κάρβουνο. Αρχικά τις βλεφαρίδες τις έβαφαν με μαύρο χρώμα, ενώ στη συνέχεια με ένα μείγμα  από ασπράδι αυγού, αμμωνία και ρετσίνι (άσβολον).

Πούδρες και αρώματα χρησιμοποιούνταν μετά το μπάνιο για αισθητικούς και ιαματικούς σκοπούς. Αρώματα που παρασκευάζονταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο ήταν απαραίτητα στην αισθητική (massage) των Ελλήνων, Ελληνίδων και όχι μόνο. Είχαν εφεύρει κρέμες για τις πανάδες και τις ρυτίδες. Για τον ιδρώτα χρησιμοποιούσαν  μαστιχόλαδο. Για το στήθος  καρυδόλαδο και φοινικόλαδο. Θυμαρόλαδο για το λαιμό και μυραλοιφές από λουλούδια,  φυτά και λάδι για τα γόνατα.
Τις αλοιφές και τις κρέμες αυτές τις άλειφαν με ειδικά βουρτσάκια τους «χριστήρες» ή με τα δάχτυλα.

Το 2ο αιώνα προ Χριστού το ψιμύθιο (ανθρακικός μόλυβδος χρώματος λευκού) ήταν η καλυπτική σκόνη πούδρας για το πρόσωπο των γυναικών . Τα έντονα χρώματα μακιγιάζ προσώπου έγιναν μόδα . Το χρώμα στα βλέφαρα εξωτερικά προς εσωτερικά ήταν πράσινο σκούρο. Το εσωτερικό κάτω από τα φρύδια το χρωμάτιζαν με κόκκινο – καφέ (τερακότα) . Μάγουλα και χείλη έφεραν κόκκινο ή καφέ χρώμα.